سموم شیمیایی در مقابل ارگانیک
افزایش کیفیت خاک از روشهای مختلف مخصوصاً افزایش میزان مواد آلی، مصرف ورمی کمپوست وکودهای زیستی، منع سوزاندن بقایای گیاهی، اعطای اصولی و علمی یارانه به نهاده کود از جمله مواردی است که میتواند کیفیت محصولات کشاورزی را بهبود ببخشد و به تبع آن سطح سلامت جامعه را بالا ببرد. یارانه کودهای شیمیایی باید به آزمون خاک، رعایت اصول صحیح تناوب زراعی، کودهای مؤثرتر در افزایش کمی و کیفی محصولات کشاورزی نظیر کودهای زیستی، آلی، گوگردی و ریزمغذی داده شود.
سالانه در کشور ما حدود 3 میلیون تن کود مصرف می شود. براساس اطلاعات موجود، از این میزان حدود 86 درصد به اوره و سوپرفسفات تریپل (حداقل محتوی بیش از 30 میلی گرم در کیلوگرم کادمیم) اختصاص داشته است. به گفته وی این موضوع عملاً زنگ خطری برای ناپایداری تولید در عرصه کشاورزی و تهدیدی برای امنیت غذایی کشور است.
نتایج تحقیقات نشان داده است با مصرف نامتعادل کودها به ویژه زیادهروی در مصرف کودهای ازته و مصرف کودهای فسفاته علاوه بر افزایش تجمع نیترات و کادمیم از غلظت ویتامین C تا حد 26 درصد کاسته میشود. از طرفی نسبت مولی اسید فیتیک به روی در دانه گندم با کوددهی سنتی (اوره و فسفات) بیش از 50 است، لیکن با رعایت اصول مصرف بهینه کود به ویژه مصرف سولفات پتاسیم و سولفات روی، علاوه بر افزایش ویتامین C تا حد 20 درصد، میتوان افزایش 25 درصدی عملکرد و ارتقای کیفیت محصولات کشاورزی را انتظارداشت؛ همچنین با مصرف بهینه کود نسبت مولی اسیدفیتیک به روی تا حد استاندارد قابل قبول (کمتر از 25) کاهش مییابد و با این روش میتوان نان سبوسدار غنی شده به جامعه ارائه کرد.
متأسفانه به دلایل متعددی از جمله سوزاندن بقایای گیاهی، عدم رعایت تناوب زراعی، عدم مصرف کودهای آلی و عدم مصرف کود های زیستی و مصرف نامتعادل کودها، درصد مواد آلی در خاکهای زراعی کشور به کمتر از یک درصد کاهش یافته و حتی در استانهای خراسان رضوی و جنوبی این مقدار به کمتر از 4/0 درصد نیز رسیده است.
منبع : شرکت تولیدی بهار سازان